Maple syrup – Maple House

12,25

Zuivere Canadese esdoornsiroop.

Inhoud: 250 ml.

 

verder winkelen Artikelnummer: D-MS-01 Categorieën: ,

Beschrijving

Wat maakt Canadese esdoornsiroop zo bijzonder?

Gemaakt van puur boomvocht

Esdoornsiroop wordt gemaakt van het sap van de suikeresdoorn (Acer saccharum), een boom die vooral voorkomt in Oost-Canada, met name in Québec (goed voor ± 70% van de wereldproductie!). In het voorjaar, wanneer de nachten nog koud zijn en de dagen net boven nul, begint het sap te stromen.

100% natuurlijk – zonder toegevoegde suikers

De siroop is puur ingekookt sap. Tijdens het koken verdampt het water, en blijven natuurlijke suikers, smaakstoffen en mineralen over. Er wordt dus niets aan toegevoegd – geen kleurstoffen, geen bewaarmiddelen.

Grading: van goud tot donker

Canadese esdoornsiroop wordt officieel ingedeeld in gradaties op basis van kleur en smaak:

  • Golden (Delicate Taste) – licht, subtiel, perfect over crêpes
  • Amber (Rich Taste) – klassiek, zacht en vol
  • Dark (Robust Taste) – krachtiger, perfect om mee te koken
  • Very Dark (Strong Taste) – intens, bijna karamelachtig, ideaal voor marinades of glazuren

Deze indeling helpt je om precies de juiste smaak te kiezen voor jouw gerecht of voorkeur.

Boordevol smaak én voedingsstoffen

Naast die heerlijke karamelsmaak bevat esdoornsiroop ook:

  • Mangaan
  • Zink
  • Antioxidanten

Geen superfood, maar wel een natuurlijk alternatief voor geraffineerde suiker.

De “cabane à sucre” (suikerhut)

In Québec is het maken van esdoornsiroop een hele beleving. Veel producenten openen in het voorjaar hun deuren voor bezoekers: je eet dan maple syrup op sneeuw (yup, dat is een ding), pannenkoeken, gebakken bonen en spek – alles gedrenkt in siroop, natuurlijk.

Hoe gebruik je het?
  • Over pannenkoeken, wafels, yoghurt of ijs
  • In vinaigrettes of marinades
  • Door havermout of bakrecepten
  • Als variatie in een machiato (zie video)
  • Of… als glazuur op zalm, spek of wortels

 

De fasen van de oogst

Het inkerven

Producenten van esdoornsiroop boren een gaatje van 1 cm doorsnee en 5 cm diep in de boom met een boor. Het is mogelijk om meerdere inkervingen in één esdoorn te maken zonder de gezondheid van de boom aan te tasten. Toch wordt het afgeraden om meerdere keren te tappen bij bomen met een stamdiameter kleiner dan 25 cm. Na het boren plaatst de producent een tuitje in het gat, zodat het sap in een emmer kan stromen.

Het verzamelen van het sap

Vroeger werd het sap handmatig opgevangen in metalen emmers. De producenten brachten de oogst daarna met een slee, getrokken door paarden, naar de suikerschuur.

Tegenwoordig is er een ingenieus systeem van buizen dat de bomen verbindt en het sap rechtstreeks naar de suikerschuur transporteert.

Veel producenten gebruiken eerst een omgekeerde osmose-installatie die het suikergehalte van het sap verhoogt en zo de kooktijd verkort. Op de dag van de oogst wordt het sap aan de kook gebracht in platte metalen bakken die “evaporators” worden genoemd. Voor 1 liter esdoornsiroop is gemiddeld 40 liter sap nodig. Tijdens het koken ondergaat het sap een reeks complexe chemische reacties die zorgen voor de kleur en de unieke smaak van esdoornproducten. Om een kwalitatief eindproduct te verkrijgen, moet het sap tot 104°C worden verhit met constante, hoge temperatuur.

Filtratie

Voor het siroop verpakt kan worden of verder verwerkt tot andere producten, moet het eerst worden gefilterd om onzuiverheden te verwijderen. Dit gebeurt via zwaartekracht (met een filterkap) of onder druk met een filterpers. Zo wordt de esdoornsiroop klaar gemaakt om gebotteld en geproefd te worden.

 

 

Extra informatie

Gewicht 330 g